камъни в бъбреците лечение
Безкръвното лечение не предпазва от повторна поява на камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците – как да се освободим от тях?

Камъни в бъбреците – причини, симптоми и лечение. Разбиване

Камъни в бъбреците е един често срещан здравословен проблем.

15% от мъжете и 10% от жените в България имат това страдание. Чували сте навярно нашенската шега за това как носим по една истинска каменна кариера в бъбреците си: камъни, песъчинки…Откъде се взема всичко това?

Причини за образуване на камъни в бъбреците

Медицински източници сочат, че причината за образуване на камъни в бъбреците не винаги е ясна (puls.bg).

Все пак образуването им е достатъчно изследвано и може накратко да се каже, че те са резултат от кристализацията на определени вещества в урината.

Кристализацията е възможна когато съдържанието им надминава определени пределни стойности, т.е. когато се получава наситен разтвор. Обикновено свръхнасищането засяга наличните калций, оксалати и пикочна киселина.

Кристализацията се насърчава от възпалителните процеси; наличието на тези две условия –свръхнаситен разтвор и възпаление, стимулира първичната кристализация.

Веднъж създаденото ядро от кристали започва постепенно да обраства с отлагания от същия тип вещество.

камъни в бъбреците, разбиване, лечение
При камъни в бъбреците е важно да се изследва от какъв вид са

Ето някои от причините, които създават условия за образуване на камъни в бъбреците:

  • генетични фактори, поради които са налични високи нива на калций в урината – калций в съчетание с оксалати или фосфати е обичайният състав на камъни в бъбреците;
  • подагра и хиперурикамия – високи нива на пикочна киселина в кръвта и урината;
  • хиперфункция на щитовидната жлеза;
  • обезводняване на организма;
  • инфекции в отделителната система;
  • вродени заболявания, дефекти на обмяната по наследство;
  • възпалителни процеси в червата с хроничен характер;
  • продължителен прием на някои медикаменти (по puls.bg).

Симптоми за камъни в бъбреците; лечение

камъни в бъбреците, лечение, разбиване, лекарства
Камъни в бъбреците днес обикновено се премахват чрез литотрипсия

Диагнозата камъни в бъбреците обикновено се свързва с усещането за болка – но камъни в бъбреците можете да си носите и без да ви боли. Има значение от какъв вид е камъкът, с какъв размер и как точно е разположен.

Болката все пак си остава важен симптом за камъни в бъбреците (patients.uroweb.org). Най-често за камъни в бъбреците – че ги имате, научавате при бъбречна криза. Бъбречните колики, свързани с камъни в бъбреците, са описвани като най-нетърпимите и силни болки, които преживяваме – подобни на родилните. Ето и други симптоми за камъни в бъбреците, които съпътстват болката при бъбречна колика:

Дайте мнение и Вие тук!
  • гадене, повръщане;
  • кръв в урината
  • парене и болка при уриниране, често уриниране – или задържане на урина, ако камъкът е запушил уретер;
  • висока температура;
  • постоянна, търпима тъпа болка в областта на бъбрека и към хълбока – в случаите, когато камъкът е разположен в самия бъбрек и не се движи (urology.bg).
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Тук специалистите коментират един парадокс: обикновено бъбречни кризи и нетърпими болки предизвикват малките камъни в бъбреците, когато се раздвижат или “тръгнат” да излизат през уретер. Големите камъни лежат спокойно в бъбрека. При физически натоварвания те могат да се разместят и да причинят дискомфорт и лека болка, да предизвикат леко кървене или да имате замътена урина.

Лечението на камъни в бъбреците – след като се потвърди категорично, че това е проблемът – трябва да започне с изследвания. Те установяват какъв е видът им и от това се определя лечението. То е основно в две форми: с медикаменти или оперативно.

  • Медикаментозното лечение на камъни в бъбреците в зависимост от вида им може да включва диуретици, цитрати и магнезий за превенция на кристализацията, подкиселяване или алкализиране на урината чрез диета и добавки и лекарства, избягване на витамин D, прием на алопуринол – при високо съдържание на пикочна киселина, антибиотици – при уроинфекции, които могат да стимулират отлагането на камъни в бъбреците; прием на големи количества течности.
  • Хирургичното лечение при камъни в бъбреците се налага, ако камъкът не може да се изхвърли чрез урината по някаква причина, включително заради размера си; ако причинява постоянни болки, заради него се поддържа инфекция, има кървене или нараства твърде бързо. Класическата отворена операция за изваждане на камъни в бъбреците в днешно време се практикува рядко, обичайно е разбиването им чрез различни методики (puls.bg).

Разбиване на камъни в бъбреците

Разбиването (литотрипсия) може да се извърши по няколко начина в зависимост от вида, размера и разположението на камъка, както и от състоянието на отделителната система и общото здравословно състояние на пациента (urology.bg).

Ето кои са най-практикуваните методи:

камъни в бъбреците
Безкръвното лечение не предпазва от повторна поява на камъни в бъбреците
  1. екстракорпорална литотрипсия, разбиване извън тялото: безкръвен метод, при който специално устройство произвежда ударни вълни – те преминават през всички меки тъкани, разбиват бъбрека на малки фрагменти и впоследствие те се изхвърлят чрез урината; процедурата се прави амбулаторно и без упойка, продължава около 30 минути и е ефикасна до 90% при размери на камъни в бъбреците до 2 см;
  2. лазерно разбиване – през естествени отвори на тялото, през пикочен мехур и уретер се достига до камъка и насочен лазерен лъч го раздробява на малки парченца; практикува се при камъни до 2.5 см и камъни, заседнали в уретер; прави се под упойка и изисква минимум един ден престой в болница;
  3. перкутанна нефролитотомия – тя е за камъни до 4 см; при нея се прави малък разрез на хълбока и през него чрез специален инструмент се достига до камъка; при този метод след разбиването се извличат и парченцата от камъка; естествено – прави се с упойка.

Важно е да се разбере, че отстраняването на камъка не е излекуване завинаги. За да не се проявят рецидиви е необходимо да се промени начинът на живот, храненето, особено – приемът на течности. Така повторната поява на камъни в бъбреците може до голяма степен да бъде предотвратена.

Вижте и едно ценно лекарство при камъни в бъбреците:

Неоренал при камъни в бъбреците и подагра. Форте. Цена. Мнения

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин.

Нисък хемоглобин. Лечение и бързо вдигане. За колко време се вдига с лекарства?

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин. Бързо вдигане с лекарства и билки. За колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *