Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хиперплазия на простатата

Хиперплазия на простатата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Хиперплазия на простатата

Простатната жлеза представлява важна част от мъжката пикочо-полова система. Тя има форма и големина на кестен и се състои от три дяла, които са обградени от капсула. Простата е разположена пред правото черво и под изхода на пикочния мехур.

Простатата притежава редица функции, но не всички от тях са напълно уточнени. Една от главните й функции е да произвежда и отделя секрет, който играе главна роля във формирането на семенна течност.

Простатната жлеза има отношение спрямо контрола над уринирането чрез директно притискане на началната част на пикочния канал. За нормалното функциониране на простата се изисква наличие на мъжки полови хормони, главният от които е тестеронът. В ролята си на орган на мъжката полова система, простатата претърпява определени промени с възрастта.

При децата е малко тяло, съставено предимно от мускулна тъкан, а в старческа възраст търпи обратно развитие. В някои случаи простатната жлеза се разраства, като със своето уголемяване /хиперплазия/, средният дял притиска преминаващата през него уретра и води до затруднения в уринирането.

Хиперплазия на простатата, известна още като доброкачествена простатна хиперплазия е свързано с възрастта уголемяване на жлезата, без обаче това да е причинено от възпалителен процес или рак. Нарастването на средния дял на простата предизвиква притискане на средния дял и проблеми в нормалното уриниране. Резултатът от това е забавяне на уринния поток и по-чести позиви за уриниране, особено нощем.

Проблеми с простатата

Хиперплазия на простатата не е рак. Това заболяване е доброкачествено, въпреки че понякога достига големи размери. Хиперплазия на простатата не бива да се счита и за предшественик на рака.

Хиперплазия на простатата е често срещано състояние при възрастните мъже. Смята се, че повече от половината мъже на възраст 60-70 години страдат от хиперплазия на простатата, а при мъжете над 70 и 80 години процентът се вдига на 90.

Както вече споменахме простатната жлеза е част от половата система на мъжа и поради тази причина е зависима от баланса на половите хормони в организма на мъжа. С остаряването количеството на активния тестостерон в кръвта пада, което оказва влияние и върху простатната жлеза.

Друга теория пък разглежда ролята на дихидротестостерона. Това е съединение, което се образува от тестостерона в тъканта на простатата и най-вероятно има роля в контрола на растежа на жлезата.

Симптоми при хиперплазия на простатата

По-голямата част от хиперплазия на простатата се появяват постепенно. Между тежестта на оплакванията и степента на уголемяване на простатата няма връзка. Понякога на фона на значително на значително уголемена простата липсват каквито и да било оплаквания. Повечето симптоми са причинени от притискане на уретрата и промените в пикочния мехур.

Най-честите оплаквания са затруднен старт на уринирането; отделяне на капки урина, след като е приключило уринирането; намален дебит на урината; слаба и често прекъсваща струя.

В някои случаи мъжът може да не предполага, че страда от хиперплазия на простатата, до момента, в който се появи пълна невъзможност за уриниране. Това състояние е познато като остра задръжка на урината.

Простата

Диагностициране на хиперплазия на простатата

Простатата е разположена непосредствено пред предната стена на ректума, което позволява нейното опипване през правото черво и ануса. При този преглед лекарят получава най-обща представа за състоянието на жлезата – разрастване, болезненост, големина, твърдост.

Ако по време на този преглед, специалистът открие болестни изменения, той може да назначи други изследвания, които да подпомогнат диагностиката. Това са общи биохимични и кръвни изследвания; ехография на простатната жлеза; изследване на урината; биопсия, цистоскопия.

Лечение на хиперплазия на простатата

Методите и средствата за лечение на хиперплазия на простатата са различни. Те зависят от степента на хиперплазия, тежест на оплакванията и общо състояние на пациента, риск от усложнения. При хиперплазия на простатата без оплаквания и при леко изразени симптоми се препоръчва изчакване, но под медицинско наблюдение.

Методите на лечение на хиперплазия на простатата най-общо се делят на консервативни и хирургични. Някои от тях са много добре установени и изследвани, други все още са в експериментален стадий и се доусъвършенстват. Главно съществуват два вида лекарства, които се използват.

Първите са алфа блокери. Те отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, шийката на пикочния мехур и простатната жлеза. Алфа блокерите се използват дълги години за лечение на високо кръвно налягане, но могат да облекчат и симптомите при хиперплазия на простатата. Другите медикаменти, които се прилагат са лекарства, които блокират образуването на дихидротестостерон в простатата.

Хирургичните методи за лечение на хиперплазия на простатата са най-ефективни, но крият риск от възникване на странични ефекти – кървене, инфекции, импотентност. Най-общо съществуват три вида хирургични операции: отворена операция, трансуретална резекция, трансуретална инзиция.

Препоръчва се след операцията пациентите да се подлагат веднъж годишно на контролен преглед.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest