Здраве и красота

5 мита за срамните устни

Да поговорим за лабиите

03.01.2017г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За много жени разговорите за интимните части са табу. Доста дами изпитват неудобство да обсъждат проблемите, свързани с тях, да не говорим за форма, големина, цвят и други особености.

Много сме говорили за вагината. Време е да поговорим и за лабиите или така наречените „срамни устни“. Невероятно е колко хора, в това число и жени, бъркат срамните устни с вагината. За мнозина тези две понятия нямат особена разлика, да не говорим, че под „вагина“ много жени разбират външни и вътрешни полови органи.

Поставянето на знак за равенство между тези понятия е погрешно. Тази заблуда се шири благодарение на някои митове за лабиите, които са доста разпространени. Ще хвърлим светлина върху тях като ги разясним.

Мит: „Срамните устни са част от вагината“

Наистина много жени използват термина „вагина“, когато говорят за лабиите си. Вагината не е събирателен термин за женските полови органи. Истината е, че срамните устни са част от вулвата, не от вагината. Вулвата представлява част от външните полови органи. Срамните устни се делят на големи и малки. Големите са най-външните, а малките са вътрешни и представляват меки кожни гънки.

Мит: „Размерите на срамните устни са сходни при жените“

В това твърдение няма абсолютно нищо вярно. Ако няма как да се убедите нагледно, то поне можете да отворите сборник по медицина или да погледнете няколко снимки в интернет. Големината, формата, цветът на срамните устни са различни при всички жени. Дори може да се каже, че лабиите са подобни на пръстовите отпечатъци – никога не са напълно идентични с други подобни.

Големината на лабиите зависи предимно от генетични фактори, но и от количеството натрупани мазнини в тази област. Колкото по-голямо е общото ви тегло, толкова по-голяма е и вероятността срамните ви устни да са по-дебели.

По време на менопаузата срамните устни могат да станат по-тънки. Това се дължи на спирането на секрецията на някои полови хормони.

Свързани статии

Мит: „Гъбичните инфекции възникват най-напред по срамните устни“

Гъбичните инфекции се развиват при повече влага. Ето защо те възникват по лигавиците на вулвата и вагината, а не по срамните устни. Гъбичните инфекции обикновено са предизвикани от дисбаланс във вагиналната флора. Срамните устни имат преди всичко защитна функция – да спират навлизането на бактерии към вагината.

Мит: „Срамните устни и клиторът са едно и също нещо“

Въпреки че звучи невероятно, някои хора наистина бъркат тези две интимни части. По-специално бъркат малките срамни устни с клитора. Срамните устни наистина са снабдени с множество нервни окончания, но те не могат да донесат възбудата, която клиторът може. Той е женският еквивалент на мъжкия пенис и се намира в горната част на малките срамни устни.

Мит: „Срамните устни винаги трябва да се обезкосмяват“

Истината е, че окосмяването по срамните устни има своята функция и тя е да предпазва допълнително от навлизането на бактерии и микроорганизми. Много специалисти са на мнение, че тоталното обезкосмяване повишава риска от инфекции.

Коментирай