Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на простатата

Заболявания на простатата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Заболявания на простатата

Простатата представлява плътен орган, който има форма на кестен и обхваща от три страни началото на уретрата точно под пикочния мехур. Простатата е изградена от жлезисти дялове, които отделят секрет, влизащ в състава на спермата. Този орган може да бъде засегнат от различни заболявания и състояния с различни оплаквания, но най-често предизвикващи затруднения в уринирането.

Видове заболявания на простатата

Простатит – представлява инфекция или възпаление на простатата. Причините за възникване на простатит могат да бъдат различни фактори, които увреждат жлезата. Простатитът протича в остра и хронична форма. Острият простатит засяга най-вече мъже между 30-50-годишна възраст, а най-честите му причинители са стрептококи и стафилококи.

Симптомите при заболяването в по-леките случаи се характеризират с тежест и болка в областта на простатата, болка при уриниране и умерено повишение на телесната температура. В по-тежките случаи се наблюдава обща отпадналост, висока температура, невъзможност за уриниране и висока температура. В резултат от недоизлекуван остър простатит се получава хроничен простатит. Той може да възникне и от предшестваща безсимптомна инфекция. Характерните симптоми при него са тъпа болка в простатата и дискомфорт в края на уринирането.

Хиперплазия на простатата – това е заболяване, което е свързано с възрастта и представлява уголемяване на простатната жлеза, което не е предизвикано от рак или възпалителен процес.

Състои се в нарастване на средния дял на простата, което предизвиква притискане на пикочния канал с смущения в нормалното уриниране. Заболяването е доброкачествено, въпреки че в някои случаи се наблюдава силно уголемяване на простатата.

Хиперплазията на простатата е често срещано състояние сред по-възрастните мъже. Това увеличение се дължи на факта, че с течение на годините простатата преминава през два периода на растеж. Първият е рано през пубертета, когато простатата удвоява своята големина. Около 25-годишна възраст тя отново започва да расте. Именно втората растежна фаза понякога причинява хиперплазията на простата, която може да се появи години по-късно.

Простата

Рак на простатата – представлява злокачествено заболяване, което се развива предимно при мъже над 50-годишна възраст. В началото на болестния процес почти не се наблюдават симптоми, поради което от изключителна важност за ранната диагностика са ежегодните прегледи при уролог за мъже в рисковите възрастови групи.

Все още не е напълно ясно какви са причините за възникване на рак на простатата, но се смята, че хормонална терапия, неспецифични хронични инфекции и вируси, имат връзка със заболяването. Като основен рисков фактор за поява на рака е напредването на възрастта.

Симптоми при заболявания на простатата

Простатитът се характеризира със симптоми като висока температура, трудно уриниране, болки в кръста или пикочния мехур. Когато простатата е силно уголемена, това може да попречи на пациента да уринира.

Хиперплазията на простатата най-често протича със затруднено уриниране и труден старт на уринирането; намален дебит на отделената урина; слаба и често прекъсваща струя; чести позиви за уриниране и често уриниране, особено през нощните часове; отделяне на капки урина след приключване на акта.

Напредналата хиперплазия на простатата може да причини и други по-сериозни оплаквания като инфекции, увреждания на пикочния мехур и бъбреците, инконтиненция. Ако пикочният мехур е тежко увреден, лечението на хиперплазия може да се окажи неефективно. Когато се открие навреме и се назначи подходящо лечение, рискът от развитие на подобни усложнения е малък.

Ракът на простатата почти не предизвиква симптоми, когато процесът е в начално развитие. Симптомите в голяма част от случаите съвпадат с тези на хиперплазията и се изразяват предимно в смущения в уринирането. Първа проява на болестта може да бъде и болка дълбоко в таза.

Много често първите симптоми на рака се наблюдават едва при метастазиране на тумора в костите, което причинява болки и фрактури. Заболяването може да е съпътствано и от лесна уморяемост, безапетитие, отпадналост.

Мъж

Диагностициране на заболявания на простатата

При проблеми с уринирането мъжът трябва да потърси уролог. Специалистът прави преглед и назначава различни изследвания, които включват вземане на кръв, урина и семенна течност за микробиологично изследване. Хиперплазията на простата се открива с ехография на жлезата, цистоскопия и вид рентгеново изследване на отделителната система, наречено венозна пиелограма.

Основният метод за откриване на рак на простатата е ректалното туширане, при което опитен уролог разграничава карцинома от другите заболявания на простатата. Други ценни методи в откриването на рака са трансректална ехография, биопсия на простатата, КАТ и др.

Лечение на заболявания на простатата

Лечението на простатита се определя в зависимост от това на кой етап е заболяването и какви са причините за него. Възможно е да се приложи имуностимулираща и антибактериална терапия, назначава се симптоматично лечение. Ако болният е в много тежко състояние, първоначално се назначава венозен прием на антибиотици, след което се минава на прием през устата.

Хиперплазията на простатата се лекува в зависимост от степента на уголемяване на жлезата, сериозността на оплакванията и общото състояние на болния, както и възможния риск от усложнения. Два са основните видове лекарства, които се прилагат за лечение на хиперплазията. Първият са алфа блокери, които отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, жлезата и шийката на пикочния мехур. Вторият клас са лекарства, блокиращи образуването на дихидротестостерон в простатата. Възможно е да се назначи хирургично лечение.

Ракът на простатата има по-голям шанс за успешно излекуване, ако е диагностициран в ранен стадий. Тогава се използва хирургично лечение, по време на което се премахва част или направо цялата простата. Друг метод е радиотерапията, при която се използват високоенергийни рентгенови лъчи, унищожаващи раковите клетки. При наличие на метастази в други органи се прилага химиотерапия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest